Latince adı: Family Ixodidae
Renk: Renk türlere göre değişir.
Boyutu: Yetişkin bir kene ayçiçeği çekirdeğinden küçük olabilir(Eğer kan ile beslenirse durumunda ise 1 cm den büyük olabilir)
Bacaklar: Kenelerin, larva evresi sırasında altı bacağı, yarı ergin ve yetişkin evrelerinde sekiz bacağı vardır.
Keneler zıplayamazlar veya uçamazlar, ancak kürk, kıyafet veya deri üzerine tutunabilirler. Bu haşereler genellikle evcil hayvanlar, sıçanlar ve fareler gibi ev zararlıları üzerinde kapalı mekanlara ulaşırlar. Kene istilası, bir evin yakınında yaşayan hayvandan da (opussum, rakun, vs.) kaynaklanabilir. Bu duruma istisna olarak, kahverengi köpek keneleri, iç mekanda hayatta kalan ve oldukça iyi olan bir türdür. Üzerinde besleneceği canlıları ararken yapıları istila edebilen yumuşak kenelerdir.
Keneler eğer ev içinde yuvaları veya oluşumları yoksa muhafazalı bir şekilde inşa edilmiş, haşerenin girebileceği yerleri kapalı olan yapılar için tehdit oluşturmazlar. Ancak, rustik kabinlerde veya çok sayıda giriş kaynağı olan eski, kötü inşa edilmiş ve bu şekilde kötü bakım yapılmış evlerde, keneler kendi alanlarına dönmeden önce insanlarla beslenmeye çalışabilirler. Yakın tarihli bir Amerikan hastalık araştırma ve önleme kurumu CDC bildirisine göre, kene ısırıklarından kaynaklanan hastalıkların sayısı 2004 ile 2016 arasında üçe katlandı.
Farklı türden keneler, 15 virüs ve enfeksiyon bulaştırabilirler. Bu türlerden bazıları şunlardır: Amerikan köpeği keneler. Geyik ya da siyah kuşaklı keneler. Yalnız yıldız keneler.
En sık görülen kene kaynaklı rahatsızlıklardan biri Lyme hastalığıdır. Tedavi edilmezse, Lyme hastalığı kalp ve sinir sistemini etkileyebilir, bu nedenle erken teşhis ve tıbbi müdahale çok önemlidir. Semptomlar şunları içerir: Yorgunluk, Ateş, Baş ağrısı, Eklem ağrısı, Deri döküntüsü İlk belirtiler genellikle haşerelerin kendileridir. İkincil işaretler, kenelerle bulaşan hastalıklar veya canlıya bıraktıkları tıbbi semptomlar olabilir. Kene ısırığı teşhisi için en iyi yöntem bir sağlık kliniğine başvurmak olabilir. Mekan çatlak ve boşluklarını kapatmak, çimleri kısa kesmek kene yayılımını engellemeye yardımcı olacaktır.
Böcek ilaçlama servis teknisyenimiz sizin mülkünüz için kapsamlı ve bir bütün oluşturacak şekilde bir haşere kontrol planı hazırlayacaktır. Bir kontrol planı özel gereksinimlere ve durumlara göre değişkenlik gösterse de, aşağıdaki kontrol eylemleri ve tavsiyeleri planınıza dahil edilecektir:
Böcek ilaçlama teknisyeninin ilk işi iç ve dış alanları inceleyerek bu haşerenin iç mekana evcil hayvan mı yoksa insan kıyafetlerine tutunarak mı geldiğini çözümlemek olacaktır.
Haşere ilaçlama teknisyenimiz bu haşere ile ilgili davranışları,yaşam döngüleri,nasıl tanımlanacağı gibi konularda bazı temel bilgiler sunacaktır.
Haşere ilaçlama teknisyenimiz kene istila bulgularını inceleyerek onların yaşam alanlarını tespit edecek ve yaşam alanlarından karanlık olan bölgeleri güneş ışığı alacak şekilde yaşam alanlarının ortadan kalmasına doğal yöntemlerle de yardımcı olacaktır.Buna ek olarak, teknisyenimiz, evinizin etrafındaki kalın yapraklı çöplük, kalın zemin örtüsü gibi, düşmüş ağaç parçaları, yakacak odun yığınları haşereleri koruyucu alanların kaldırılmasını tavsiye edecektir. Kene yaşam alanlarını düzenlenmesi kapsamında, evcil hayvanların ve aile üyelerinin uğrak alanları, mülkün tamamı olmasa da, hedef alınarak bir çözüm planı uygulanmalıdır.
Plan aynı zamanda kene kontrol ürünlerinin ürün etiketi üzerindeki onaylanmış talimatlara uygun olarak etkin bir şekilde kullanılabileceği yerleri de tanımlar. Teknisyenin odaklanacağı alanlar, toprak bitki örtüsünü, çimenlerin ormanla buluştuğu alanları, süs bitkilerini vb. İçerir.
Gerekirse, onaylanmış servis sözleşmenizin hükümleri uyarınca bir takip muayenesi ve ek kontrol çalışması sağlanacaktır. Tüm boş kuş ve kemirgen yuvalama materyallerinin bertaraf edilmesi gerekir çünkü keneler bu alanları üreme ve yaşama alanı olarak tercih etme potansiyeli yüksektir. Keneler uzun otları ve çalılıkları tercih ederler, bu nedenle çimler kesilmeli, ağaçlık alanlar ve avluların etrafında çakıl taşı koyularak haşerelerin yaşam alanları bulunduğumuz alandan uzak tutulmalıdır.
Düzenli evcil hayvan muayeneleri evcil hayvan teması kaynaklı bulaşıcı kene hastalıkları ihtimalini azaltacaktır. Canlı üzerinde beslenen keneler mümkün olan en kısa zamanda bulunmalı ve çıkarılmalıdır. Bu konuda veterinerler çok kapsamlı tedavi becerilerine sahiptirler.
Evcil hayvanlarda veya insanlarda bulunan keneler, dikkatli ve kapsamlı bir şekilde çıkarılmayı gerektirir. Kafanın arkasında cımbızla kavranmalı ve ev sahibinin cildinden yavaşça çekilmelidir. Keneyi ezmek, başka tehlikeli sıvıların salınmasına yol açabilir. Ağız kısımlarının da yaradan tamamen çıkarılması önemlidir. Kenenin deriye temas ettiği bölgeler iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Pire veya kene ısırmasından kaynaklanan endişeler varsa, derhal tıbbi yardım alın.
Genellikle ormanlık ve yüksek oranda bitki örtülü alanların yakınında bulunurlar. Bazı türler hayatta kalmak için neme ihtiyaç duyar.Mekan içinde,göz ardı edilmiş alanlarda, çatlaklarda veya ev sahibinin üzerinde yaşayabilirler.
KENELER NASIL BESLENİRLER?
Kenelerin dişileri ve erkekleri memelilerin, kuşların ve sürüngenlerin kanlarıyla beslenirler. Keneler türlerine göre tercih ettikleri canlılar olmakla birlikte hepsinin ortak beslenme düzeni üzerinde yaşadıkları canlının kanıdır. Bu yüzden keneler aşağıdaki canlıları ısırmaları ile bilinirler:
Yaşam döngüsü
Keneler, yaşam döngülerinin dört aşaması boyunca kan ile beslenirler. Hayvanlarda hastalığa sebep olan mikropları ya da organizmaları keneler kan ile beslenirken alabilirler ve kendi yaşam döngüsünün aşamalarından geçirerek taşıyabilirler. Dört aşamalı yaşam döngüsü vardır : Yumurta Larva Yarı ergin yetişkin.
Haşere Sorununuz Mu Var?
Soru ve Görüşleriniz