Oryantal hamamböceği yetişkinleri görünüşte çok farklıdır.
Erkek Boyut: 25 mm uzun max
Kanatlar:Son karın segmentinden çıkan vücutlarının 4 te 3 ü uzunluğunda kanatlar,
Renk: parlak siyahtan koyu kırmızımsı kahverengi ye doğru giden bir renk
Dişi Boyut: 32 mm uzun max
Kanatlar: Yok, sadece vücudun ilk bölümlerini kaplayan büyük kanat pedleri
Renk: parlak siyahtan koyu kırmızımsı kahverengi ye doğru giden bir renk
Bu hamam böcekleri, üremek ve gelişmek için çok sayıda nemli, karanlık ve korunaklı alanları tercih etmektedir. Oryantal hamam böceği genellikle kanalizasyon yoluyla geçer , boru ve kanalizasyon yoluyla içeri girebilirler. Bol miktarda dış mekan bitkileri ayrıca bu hamamböceği popülasyonlarının gelişmesi için onlara olanak sağlar ve yiyecek bulmak için evlerin içine girebilirler. Ayrıca, sızıntı yapan borular ve diğer sıhhi tesisat sızıntıları, Doğu(oryantal) hamam böceği için çok cezbedici etkiye sahiptir.
Oryantal hamam böceği çürüyen ve çöp olan birçok gıdayla beslenirler. Genellikle çok az kullanılan lavabo giderleri, çöp atıkları, sıhhi tesisat veya banyo boşlukları içeren dolaplar altında yaşarlar. Evlerdeki yiyecekleri yerken, zararlılar hastalığa neden olan bakterileri kiler ve tezgahlara aktarabilirler.
Doğu hamam böceği, E.coli, Salmonella ve diğer patojenler dahil olmak üzere birçok gıda kaynaklı patojenin kaynağı olabilir. Çöp ve çürüyen organik madde için beslenme tercihleri nedeniyle, oryantal hamamböceği bu patojenleri bacaklarıyla ve vücutlarıyla kirlenmiş alanlardan temiz yüzeylere taşıyabilirlerBunlara ek olarak oryantal hamam böcekleri popülasyonları fazla olduğunda salgıladıkları sıvılar ile koku yayarlar.
İstanbul kimya ilaçlama olarak öncelikle haşere türü ve bulunduğu alanları doğru belirlemek en öncelikli görevimizdir.Sonrasında her mülk birbirinden farklı olduğu için üretilecek olan çözüm önerileri bu bakış açısı ile böcek ilaçlama teknisyenlerimiz tarafından planlanacaktır.
Havaların sıcak olduğu aylarda oryantal hamam böcekleri peyzaj alanlarının etrafında ,nemli olukların altında kanalizasyon bölgelerinde sıkça görülür.Genellikle geceleri aktiftirler ve karanlık ,nemli, rahatsız edilmeyecekleri odalarda ve alanlarda gün boyunca bulunabilirler
Oryantal hamam böceğinin yumurta kılıfları koyu kahverengi veya kırmızımsı renkte ve yaklaşık 8 ila 10 mm uzunluğunda görünebilir. Yaklaşık 16 yumurta tutabilen her yumurta sandığı, dişi tarafından üretildikten yaklaşık 30 saat sonra korunan alanlara bırakılır.
Büyük oryantal hamam böceği popülasyonlarının bulunduğu bölgelerde, küf kokusu tespit edilebilir. Bu koku, nüfus içinde iletişim kurmak için kullanılan böceklerin salgıladığı kimyasalların bir sonucudur.
Oryantal hamam böcekleri özellikle kapı altları ve eşiklerindeki boşluklardan bina tesisat giderleri bağlantılarından yapıların içine girme fırsatı bulurlar.
Öncelikle açık alan türü olan oryantal hamam böceği doğal ortamda hayatta kalmak konusunda çok yeteneklidir.Kuru otların altında , peyzaj yataklarında, yaprak altlarında, taşların altında veya açık havada enkaz altında yaşamaktadırlar. Eğer ulaşabiliyorlarsa bu böcekler duvar boşlukları ,çatlaklarda ve gözeneklerin altındaki boşluklarda veya açıklıklarda gelişebilirler. Metropol yaşam alanlarında Oryantal hamam böcekleri serin ve nemli yerleri tercih ederler, böylece bodrum ve depo da bulunabilirler. Oryantal hamam böcekleri tuvaletler, küvetler, lavabolar, radyatörler ve borular etrafında gezinirler.
Doğal ortamları açık havada olmasına rağmen, yaz aylarında evleri istila ederler. İçeride alt katlarda kalmaya eğilimlidirler. Diğer hamam böceği türleri gibi, Oryantal hamam böceği omnivordur ve gıda kırıntıları ,çürüyen bitkiler ve hayvanlar ile beslenebilirler. Doğu hamam böceği su kaynaklarının yakınında toplanma eğilimindedir.
Oryantal hamam böceği, çöp, pislik veya çürümeye başlamış olan malzemeler ile beslenmeyi tercih ederler. Bu hamam böceği suya çok bağımlıdır. Araştırmalar gıdasız bir aya kadar yaşayabileceklerini göstermiş olsa da, bu böcekler iki haftadan fazla su olmadan hayatta kalamazlar.
Ne erkek ne de dişileri uçamazlar.
Doğu hamam böcekleri genelde deniz kenarı veya liman bölgesi şehirlerde daha yaygın görünürler.
Yetişkin bir erkek oryantal hamam böceği 110 ile 160 gün ,yetişkin dişi ise 35 ile 180 gün arasında yaşayabilir. Bu süre zarfında, tek bir dişi oryantal hamam böceği yaklaşık sekiz yumurta kapsülü ve her kapsülde yaklaşık 16 yumurta üretebilir. Yumurta kapsülü ürettikten yaklaşık 30 saat sonra, yumurtalarını güvenli bölgelere bırakacaklardır.Oryantal hamam böceği için gelişme zamanı büyük ölçüde mevsime bağlıdır.
Sıcak aylarda, bir yumurtan bir yetişkine gelişmek için gereken süre, en az 200 gün kadar sürebilir. Ancak, havalar soğuduğunda veya kış aylarında, hamam böceği yumurtadan yetişkine gelişimi 800 gün kadar sürebilir.
Haşere Sorununuz Mu Var?
Soru ve Görüşleriniz