Pestisit, haşereleri öldürmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Genel olarak bir böcek ilacı, zararlıları engelleyen, etkisiz hale getiren, öldüren, öldüren bir virüs, bakteri, antimikrobiyal veya dezenfektan gibi kimyasal veya biyolojik bir içeriklere sahip olabilir.
Pestisit kullanımı o kadar yaygındır ki, pestisit terimi genellikle bitki korumayı amaçlayan ürünlerle eşanlamlı olarak kabul edilir. Mahsullere veya hayvancılığa zarar verebilecek ve çiftlik verimliliğini azaltabilecek çeşitli tarımsal zararlıları – haşereleri ortadan kaldırmak veya kontrol etmek için yaygın olarak kullanılır.
En sık uygulanan pestisitler şunlardır;
Pestisitler yeni kullanılan veya modern dünya ile kullanımına başlanan ürünler değildir. Birçok eski uygarlık, mahsullerini böcek ve zararlılardan korumak için pestisitleri kullandı. Eski Sümerler, mahsullerini böceklerden korumak için elementel kükürt kullandılar. Oysa, Ortaçağ çiftçileri arsenik kullanarak kimyasallarla deneyler yaptılar ve tarım alanında bu uygulamaları denediler.
Çinliler vücut bitlerini ve diğer zararlıları kontrol etmek için arsenik ve cıva bileşikleri kullandılar.
Yunanlılar ve Romalılar kendilerini, hayvanlarını ve mahsullerini çeşitli zararlılardan korumak için petrol, kül, kükürt ve diğer malzemeleri kullandılar.
1939’da, dünyada insektisit olarak son derece etkili ve hızlı bir şekilde kullanılan Dikloro-Difenil-Trikloroetan (DDT) keşfedildi. Ancak yirmi yıl sonra biyolojik etkiler ve insan güvenliği nedeniyle yaklaşık 86 ülkede DDT yasaklandı.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) pestisiti şu şekilde tanımlamıştır: insanlara , hayvanlara veya bitkilere zarar veren Zararlıları kontrol eden veya öldüren içinde kimyasal madde yada karışımlar içeren ürünlerdir. Bu ürünler depolama, üretim, taşıma, gıda ürünlerinin pazarlandığı alanlarda böcekler, eklembacaklılar ve diğer zararlı haşerelerin kontrolü için kullanılabilir
Başlıklar
Pestisit kalıntısı kullanılan kimyasal ilacın ortamda, ürün veya mahsullerin üzerinde bıraktığı kimyasal kirliliği ifade etmektedir. Bu kimyasalların kalıntıları güneş, sıcaklık, su maruziyeti, pişirilme ve diğer unsurlarla azalır fakat tamamen kaybolmayabilir.
Meyveler, sebzeler, tahıllar ve diğer gıdalardaki veya üzerindeki pestisit kalıntıları, mahsuller hasat edildikçe, taşındıkça, ışığa maruz kaldıkça, yıkandıkça, hazırlandıkça ve pişirildikçe önemli ölçüde azalır. Saptanabilir pestisit kalıntısının varlığı, kalıntıların tehlikeli derecede yüksek olduğu anlamına gelmez.
Pestisit kalıntısı ve risklerini sıfırlamak için bu basit gibi görünen uygulamayı mutlaka eğitimli ve profesyonel kişilerin yapması gerekir.
Öldürdükleri haşere türlerine göre gruplandırılırlar. Bunlar;
Biyolojik olarak parçalanabilir olan pestisitler: Biyolojik olarak parçalanabilen tür, mikroplar ve diğer canlılar tarafından zararsız bileşiklere parçalanabilen türdür.
Kalıcı olan pestisit türleri: Kalıcı olanlar, parçalanması aylar veya yıllar alabilenlerdir.
Bunları sınıflandırmanın başka bir yolu, kimyasal formlar olan veya ortak bir kaynaktan veya üretim yönteminden türetilenleri göz önünde bulundurarak gruplandırmaktır.
Organofosfat:
Organofosfatların çoğu insektisitlerdir, bir nörotransmitteri düzenleyen enzimi bozarak sinir sistemini etkilerler.
Karbamat:
Organofosfor pestisitlerine benzer şekilde, karbamat pestisitleri de nörotransmitteri düzenleyen bir enzimi bozarak sinir sistemini etkiler. Bununla birlikte, enzim etkileri genellikle geri dönüşümlüdür.
Organoklorin insektisitleri:
Daha önce yaygın olarak kullanılıyorlardı, ancak şimdi birçok ülke sağlık ve çevresel etkileri ve kalıcılığı (örneğin, DDT, klordan ve toksafen) nedeniyle Organoklorin insektisitlerini pazarlarından çıkardılar.
Piretroid:
Bunlar, krizantemlerde(Çiçek) bulunan doğal olarak oluşan bir böcek ilacı olan piretrinin sentetik bir versiyonudur. Ortamdaki istikrarlarını en üst düzeye çıkaracak şekilde geliştirildiler.
Biyopestisitler:
Biyopestisitler, hayvanlar, bitkiler, bakteriler ve bazı mineraller gibi doğal malzemelerden elde edilen belirli böcek ilacı türleridir.
Pestisitlerin en büyük avantajı çiftçilerin ürünlerini kurtarabilmeleridir. Bitkileri böceklerden ve diğer zararlılardan koruyarak. Bununla birlikte, aşağıda bunun diğer bazı temel faydaları bulunmaktadır.
Bunlardaki zehirli kimyasallar kasıtlı olarak çevreye salınacak şekilde tasarlanmıştır. Her pestisit belirli bir zararlıyı öldürmek için tasarlanmış olsa da, pestisitlerin çok büyük bir yüzdesi hedeflerinden başka bir hedefe ulaşır. Bunun yerine, havaya, suya, çökeltilere girerler ve hatta yemeğimize girerler.
Pestisitler, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi kısa vadeli etkilerden kanser, üreme zararı gibi kronik etkilere kadar insan sağlığı tehlikeleriyle ilişkilendirilmiştir.
Bunların kullanımı topraktaki genel biyoçeşitliliği de azaltır. Toprakta kimyasal madde yoksa, daha yüksek toprak kalitesi vardır ve bu, bitkilerin büyümesi için gerekli olan daha yüksek su tutma sağlar.
Pestisitler toprak, su, çim ve diğer bitki örtüsünü kirletme potansiyeline sahiptir. Pestisitler, böcekleri ve yabani otları öldürmenin yanı sıra, kuşlar, balıklar, faydalı böcekler ve hedef olmayan bitkiler gibi çeşitli diğer organizmalar için toksik olabilir.
Böcek ilaçlarının kısa ve uzun vadeleri zararları bulunmaktadır. Kısa vadeleri zararları ilaçlardan ilk etkilenme esnasında hızla gelişen reaksiyonları ifade eder. Uzu vadeli zararları ise etkilenme esnasında herhangi bir durum meydana getirmeyen ama ileride meydana gelebilecek bir rahatsızlığa neden olabilecek etkileridir.
Böcek ilacı zararları hakkında daha fazla bilgi edinmek için mutlaka tıklayınız; Böcek ilacı zararları
Kalıcı herbisitler, herbisit tipine ve topraktaki konsantrasyon seviyesine bağlı olarak inert bileşiklere tamamen ayrışmadan önce birkaç aydan üç veya daha fazla yıla kadar sürebilir.
Pestisitler, sivrisinekler, keneler, sıçanlar ve fareler dahil olmak üzere çok çeşitli zararlıları ve hastalık taşıyıcılarını kontrol etmek için kullanılır. Tarımda, pestisitler yabani otları, böcek istilasını ve hastalıkları kontrol etmek için kullanılır. Pestisitler, her biri belirli bir zararlıya karşı etkili olacak şekilde tasarlanmış çeşitli şekillerde gelir.
Pestisit kullanımı Sağlık Bakanlığından onayı, tecrübe ve bilgi istemektedir. Bu gibi hususlar kişinin sağlığı ve haşerelerden kurtulma açısından çok önemlidir. Pestisit böcek ilacının bilimsel adıdır.
Pestisit kullanımı ve haşerelerden kurtulmak için mutlaka tıklayınız; Böcek ilaçlama
Haşere Sorununuz Mu Var?