Termitler sessiz çalışan tehlikeli yok edici canlılardır. Bodrumunuzda veya çatı katınızda herhangi bir hasar belirtisi olmadan alanı istila edebilir ve ciddi tahribat oluşturabilirler.
Her termit türü farklı iklimlerde gelişirken ve farklı türde yiyecekler yerken, tüm termitlerin hayatta kalması için dört şeye ihtiyacı vardır:
Yapı malzemesi ne olursa olsun tüm evler termit istilası için bu ideal koşulları sağlayabilir.
Termitler genellikle yeraltında ve evinizin duvarlarında yaşarlar. Termitler kış aylarında gıda toplama eğiliminde olan canlılardır. Havalar ısındığında daha aktif bir şekilde yaşamlarına devam ederler. Bu sebeple sıcak bölgelerde daha fazla termit türü bulunabilir.
Termitler sinsi hareket eden canlılardır, fakat istila belirtileri de bulunmaktadır.
Termit istilasının belirtileri arasında içi boş görünen ahşap, çatlamış veya kabaran boya izleri, dış duvarlarda veya süpürgeliklerde çamur izleri, evinizin içinde veya çevresinde geçici bir kanatlı karınca sürüsü bu haşerenin belirtilerindendir.
Termitler, kast sistemlerine sahip kolonilerde yaşayan sosyal haşerelerdir. Bu durum termitlerin farklı rollere ve görevlere sahip olduğunu gösterir. Termitler aralarındaki hiyerarşiye dikkat ederler. Termit kast sisteminin üç seviyesi vardır: üremeyi sağlayan kraliçe veya dişi karıncalar, işçiler ve askerler.
İşçi ve asker termitler kördür. Yetişkin ve üreyebilen termitlerin gözleri vardır. Termitler karanlık yerlerde yaşadıklarından ve çoğu kör olduğundan dolayı feromonlar (kimyasal sinyaller) ve kafa çarpmasının neden olduğu titreşimler yoluyla iletişim kurar.
Termitlerin yuvaları haşere türleri arasındaki en büyük yuvalardandır.
Termitler ahşap ile beslenmezler. Ahşabın sahip olduğu selülozu sindirmek için bağırsaklarında tek hücreli organizmaların bulunmasına ihtiyaç duyarlar.
Karıncalar termitlerin ana yırtıcılarıdır. Karıncalar termit kolonilerine veya yiyecek arayan termit işçilerine saldırabilir.
Başlıklar
Termitler doğada hayati bir rol oynar. Ölü odun ve diğer selüloz malzemeleri parçalarlar. Bu, ekosisteme ve doğanın dengesine yardımcı olur.
Ancak yerleşim alanlarında maalesef bu durum tam tersine dönüşür.
Termitlerin boyutları 0.5 cm ile 3 cm arasında değişebilir. Termitlerin rengi türüne ve yaşam evresine göre beyaz, kahverengi veya siyah olabilir.
İşçi termitler genellikle larva aşamasındaki görünüşlerine benzerler. Dış kabukları yumuşaktır ve soluk beyaz renklere sahiptirler.
Asker termitleri daha büyük bir kafaya ve daha güçlü çenelere sahiptir. Gövdeleri işçi termitlere benzer fakat dış yüzeyleri daha serttir.
Alat aşamasında kanatlı termitler uçan karıncalara benzemektedir. Kanatlı karıncalardan farklı olarak daha geniş bir karına kafa yapısına sahiptirler.
Termitlerin düz antenleri ve eşit uzunlukta 4 adet kanadı vardır. Ayrıca düz bir karın ile iki vücut segmentine sahiptir.
Karıncaların ortada bükülen antenleri, farklı uzunluklarda 4 kanadı ve çok ince bir bele sahip üç vücut parçası vardır.
Yeraltı termit kolonisindeki tüm roller kraliçe, işçi ve asker termitler birbiriyle çok uyumlu çalıştıkları için bazıları tarafından “süper organizma” olarak isimlendirilirler.
Tıpkı bizler gibi termit kolonilerinin de hayatta kalabilmek için yiyecek, su ve barınağa ihtiyacı vardır. Tüm bunları birlikte, ve el birliği ile yaparlar. Bu koşullar yerine getirilirse, termit kolonileri iki ila dört yıl içinde gerekli büyüklük ve olgunluğa erişebilirler.
Her termit kolonisinde 3 farklı görev sınıfı bulunmaktadır. Bunlar;
Her termit kastına, yiyecek toplama, barınak inşa etme, koruma ve yeni doğanlara bakma görevleri verilir.
Koloninin kralı ve kraliçesi, koloninin asıl kurucuları oldukları için birincil olarak üreme ve çoğalma işleminden sorumludurlar.
Üremeyi sağlayan termitler, yeni termit kolonileri yaratmada özellikle önemli bir rol oynar. Üreme ve çoğalmaları sebebiyle termit kolonilerinin evinize ve mahallenizde termit sürüleri görülebilmektedir.
Termit kolonisindeki yaşam ilk iki yıl boyunca yavaş bir hızda ilerler. 7-10 yıl arasında en yüksek yumurta üretimine erişilir.
Bir yıl içinde yeni başlayan bir termit kolonisi yaklaşık 1000 adet popülasyona ulaşabilir.
Yeni oluşmuş termit kolonilerindeki işçi ve askerler, olgun kolonilerdekinden önemli ölçüde daha küçüktür. Bu durum termitlerin boyutlarının farketmeksizin görevlerini her şekilde yerine getirdiklerini göstermektedir.
Kuru ağaç termit kolonileri ahşabın içinde bulunur ve tipik olarak yeraltı termit kolonilerinden çok daha küçüktür. Maksimum kuru ağaç termit koloni boyutu yaklaşık 5000 termitten oluşmaktadır.
Bu koloniler tamamen ahşabın içinde yaşar. Yeraltı termit kolonilerinin aksine, kuru ağaç termit kolonilerinde yetişkin bütün termitler işçi olarak verilen görevleri yerine getirirler.
Bu termitler yuvalarını toprağın içine yaparlar. Yeraltı termit kolonileri 1 milyon üyeye sahip olabilirler.
Yeraltı termit kolonileri yiyecek depolamak ve yavrularını (larvalarını) yetiştirmek için kullanılan küçük odalar ve tüneller ağında yaşar. Bu koloniler yeraltında olduklarından, çıplak gözle onları dışarıda görmek oldukça zordur. Genellikle termit uzmanları onların belirtilerini ve yerlerini bulabilir.
Yeraltı termit kolonileri, yaz aylarında ve yılın diğer mevsimlerinde yer altında yiyecek arama bölgelerini büyütür ve genişletir. Yiyecek arama sınırları belirsizleştikçe, komşu kolonilerden gelen işçi termitleri ortak yiyecek alanlarına karışabilir. Bu durum bir evin veya bahçenin birden fazla koloni tarafından istila edilebileceği anlamına gelmektedir.
İki farklı koloninin yer altı termitleri karşılaştığında asker termitler birbirlerine karşı saldırgan tavır göstermezler, fakat diğer yırtıcılara karşı saldırgan olabilirler.
Formosan termitleri bir yer altı termit türüdür. 2 milyona kadar üye sayısına ulaşabilirler. Formosan termitleri, kısmen koloni boyutlarının termit türlerinden çok daha büyük olması nedeniyle son derece yıkıcı zararlar verebilirler.
Evlerde genellikle ilk olarak kanatlı termitlerin varlığı tespit edilir ve istila tespit edilmiş olur.
Termitin türüne bağlı olarak, kanatlı termitlerin boyutları bir 0.5 cm ile 1 cm arası değişmektedir.
İşçi termitleri genellikle açık renkli olsa da, kanatlı termitler türe göre açık renkli, koyu kahverengi veya siyah olabilir. Daha koyu renge sahip olmaları, termitlerin nemi tutmasına yardımcı olur ve yuvadan ayrılarak daha uzun mesafelere gidebilirler.
Kanatlı termitler 4 adet kanada sahiptirler.
Kanatlı termitlerin erkek veya dişi versiyonları koloniden uzaklaşıp yeni koloniler kurabilmek amacıyla kanatlara sahiptirler.
Kanatlı termitler uygun yuvalanacak alan bulduktan sonra çiftleşirler ve kanatlarını bırakırlar.
Termitler evlerde bulunan en zararlı böcekler arasındadır. Bir termit kolonisinin çiftleşme ve üremeye hazır kanatlı termit üretmesi yaklaşık olarak 6 ay sürmektedir. Bu süre zarfında ve koloni aktif olduğu sürece ahşap ürünleri ile beslenen termit işçileri binalara ve mülklere ciddi ve maliyetli zararlar verebilir.
Bu işçi termitler, ahşabın dış kabuğunu sağlam bırakırken yumuşak iç kısımlarını yerler. Uçan termit sürüleri, ev sahipleri için potansiyel hasarın ciddi bir uyarı işaretidir.
Bir termit kolonisinde kraliçe, koloninin büyümesini ve hayatta kalmasını sürdürmek için yumurta üretmekten sorumludur.
Bir yeraltı termit kraliçesi Sarı, kahverengi veya siyaha kadar farklı renklere sahip olabilir. Genel olarak ise yer altı termitleri beyaz ve açık renklere sahiptir.
Kraliçenin bir termit kolonisindeki rolü zamanla değişebilir. Bir erkek termitle çiftleştikten sonra koloniyi oluşturmak için “kurucu” olarak işine başlar. Bu aşamada uygun bir yuva yeri bulmak, kazmaya yardım etmek ve ardından işçi olacak yumurtalar üretmeye başlamak en büyük görevlerindendir.
Kraliçe ve kral termitler, sert koruyucu duvarındaki küçük açıklıklardan kraliyet hücresine giren işçiler tarafından bakımları yapılır ve beslenirler. Kraliçeler her gün belli sayıda yumurta bırakırlar. İşçiler yumurtaları kuluçka odalarına taşırlar.
Yumurta üretimi ilk başta yavaştır, ancak yıldan yıla artar. Kraliçe 7 ila 10 yıl boyunca en yüksek yumurta performansını korur. Koloni içinde üretilen ikincil kraliçeler yumurtlamaya başladığında, koloni büyüklüğü (işçi sayısı) hızla artar.
Kraliçenin ürettiği yumurta sayısı, türüne ve kraliçenin yaşına göre değişir. Tropikal bölgelerde mevsimsel dalgalanmalar olmasına rağmen yıl boyunca yumurta üretimi süreklidir. Daha ılıman bölgelerde, termit yumurta üretimi genellikle soğuk aylarda askıya alınır.
İki yılda yaklaşık 1.000 işçiden oluşan bir koloni, beş yıl içinde 300.000 işçiye dönüşebilir. İkincil kraliçeler genellikle uydu yuvalarından uzakta bulunur, ancak ana yuvaya bağlanır, böylece kolonilerin büyüklüğü ve birey sayısı artabilir.
Kraliçe, kral ve kanatlı termit yani alatlar bir kolonideki üreme işleminden sorumlu olarak kabul edilir.
Hava koşulları uygun olduğunda kraliçe termitler yeni koloniler oluşturmak için yuvadan ayrılacak kanatlı termitler üretirler.
Kraliçe, bir feromon üretimi yoluyla koloninin boyutunu kontrol edebilir. Koloni belirli bir boyuta ulaştığında diğer üreme yapabilen kraliçelerin yavru yapmasına izin verebilir.
Kolonideki orijinal kraliçe, koloninin tüm üyelerinin üreme potansiyelinin gelişimini kimyasal olarak engelleyebilir. Kral ve / veya kraliçe, kolonide dolaşan ve diğer (ikincil) reprodüktiflerin oluşumunu engelleyen bir feromon üretir.
Kraliçe öldüğünde, bloke edici feromonun üretimi durur ve ikincil kraliçeler görevi devam ettirir.
Bir kraliçe termit uzun bir ömre sahiptir ve tipik olarak kolonideki en yaşlı termittir. Termit kraliçeleri, 10 yıla kadar en yüksek yumurta üretimi ile 25 ila 50 yıl yaşayabilir. Kraliçe öldüğünde ve üreyicilerin gelişimini engellemek için kullandığı feromon artık üretilmediğinde, kolonide yeni bir kraliçe gelişecektir.
Bir termitin rengi, onun türünü belirleme noktasında bize yardımcı olmaktadır. Termitler siyah, beyaz veya kahverengi olabilirler. İşçi termitler genellikle beyaz renge sahiptirler.
Siyah termitler genel olarak koloniden ayrılmaya hazırlanan ve üreyebilen termitlerdir. Bu evrede siyah termitler kanatlara sahiptir. Kanatları ile uçarak koloni kurabilecekleri yeni yerler ararlar.
Siyah termitler aslında termitlerin üreme evresindeki olduğunun sahip olduğu renkteki termitlerdir.
Evinizde beyaz termitler görürseniz, bunlar muhtemelen işçi termitlerdir. Özellikle bir ahşabın içinde onları gördüğünüzde beyazımsı krem renkleriyle onları çok rahat tanıyabilirsiniz.
Asker termitler beyaz veya daha açık bir renge sahiptirler fakat bununla birlikte turuncu ve iri bir kafaya sahiptirler.
Termitlerin yumurta ve larvalarıda beyaz ve saydam açık renklere sahiptirler. Büyüdükçe ve olgunlaştıkça türlerine göre farklı renklere sahip olabilirler
Siyah termitler gibi, kahverengi termitler de genellikle üremeye hazır termitlerdir. Bu termitler üreme termitleri veya koloni içindeki asker termitler olabilir.
Beyaz işçi termitler gibi görecleri yuva içinde çalışmak olmadığından genellikle yuvanın dışında görülebilirler. Siyah ve kahverengi termitleri renk olarak benzer görünebilecekleri için ayırt etmek zor olabilir.
Termit evlerde, işyerlerinde ve mülklerde ciddi tehdit oluşturabilen bir haşeredir. Karınca ya benzeyen görünümüyle sıklıkla karıştırılabilmektedir. Türlerine göre ahşaba veya zemine koloniler kurarak mülklere çok ciddi zararlar vermektedirler. Termitle mücadele bilgi, tecrübe ve donanım gerektirmektedir.
Termit ilaçlama hizmetinde 25 yılı geride bırakan ilaclama.com.tr sizlere Memnuniyet garantili ilaçlama hizmetleri sunmaktadır. Termitlerle başınız dertteyse ilaclama.com. tr haşere uzmanları Profesyonel termit ilaçlaması için daima hazırdır.
Haşere Sorununuz Mu Var?